Overige bloedziekten

Overige bloedziekten

Sideroblastische anemie

Sideroblastische anemie is een vorm van bloedarmoede (anemie) die veroorzaakt wordt door afwijkende voorlopers/kiemcellen (blasten) van de rode (erythro) bloedcellen (erythroblasten). Bij deze ziekte is er geen sprake van een tekort aan ijzer, maar het lichaam kan het ijzer niet op de juiste manier in de bloedcellen stoppen waardoor de bloedcellen niet voldoende zuurstof kunnen transporteren. Deze afwijkende bloedkiemcellen worden sideroblasten genoemd omdat het ijzer (sider) er niet goed in opgenomen is.

Deze ziekte leidt niet alleen tot een slechte kwaliteit van de rode bloedcellen maar geeft ook een verhoogd ijzergehalte in het bloed.

Oorzaken

De erfelijke vorm van sideroblastische anemie ontstaat als een kind van zijn ouders een afwijkend gen dat de aandoening veroorzaakt erft. Bij de meest voorkomende vorm van erfelijke sideroblastische anemie geeft de moeder het zieke gen (x-chromosoom gebonden) door aan haar zoon die dan de ziekte heeft. Bij milde gevallen kan sideroblastische anemie onopgemerkt blijven tot de leeftijd van ongeveer 40 jaar of ouder.

Ook kun je sideroblastische anemie krijgen door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals sommige antibiotica of in samenhang met bepaalde andere aandoeningen, bijvoorbeeld beenmergaandoeningen als MDS en leukemie. Drugs en overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot sideroblastische anemie. Patiënten in deze categorie verwijzen wij door naar stichting Hematon.

Geïnteresseerd in contact met anderen?

De Stichting Zeldzame Bloedziekten zoekt een of meerdere mensen met SA die met hulp van onze stichting en met ondersteuning van internist-hematoloog dr. Ward van Beers van de Van Creveldkliniek (UMC Utrecht) een patiëntencontactgroep willen opzetten. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andrea Stiene.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]