Jeugd
evenement

9 september 2023

Op zaterdag 9 september vond er een jeugdevenement plaats, georganiseerd door de Stichting Zeldzame Bloedziekten bij restaurant De Rietstulp in Giethoorn, aan de rand van het pittoreske dorp Giethoorn. 

De Rietstulp in Giethoorn

Het was een nogal warme, prachtige en zeer geslaagde dag waarvan 23 kinderen en 30 volwassenen ( 6 vrijwilligers en 24 ouders) hebben genoten. Onder de deelnemers bevonden zich niet alleen leden van de SZB contactgroepen, maar ook mensen van andere patiëntenverenigingen, zoals de AA@PNH contactgroep en Oscar Nederland (voor mensen met thalassemie of sikkelcelziekte)

Na een hartelijk welkom in De Rietstulp, begon de dag voor de kinderen met een ontspannende boottocht per elektrische boot door het prachtige natuurgebied De Wieden.

Onvergetelijke dag vol avontuur

Helaas kon een van de geplande activiteiten, het lopen op het water in een aquabubble, vanwege de warmte niet doorgaan. Gelukkig maakte het bezoek aan Museum De Oude Aarde veel goed!

Daar kregen de deelnemers een boeiende speurtocht door het museum waar ze de fascinerende wereld van mineralen, fossielen en edelstenen ontdekten. De kinderen kregen zelfs de kans om in de vijvers op het terrein van Museum De Oude Aarde naar kristallen en “goud” te zoeken. Na het museumbezoek was een verfrissend ijsje meer dan welkom.

Kristalbol kraken

En als klap op de vuurpijl konden de kinderen na afloop van hun avontuur in Museum “de Oude Aarde” zelf een kristalbol kraken. Deze kristalbollen zijn lang voordat de mensheid op aarde kwam ontstaan tijdens uitbarstingen van vulkanen in Mexico, en na tachtig miljoen jaar wordt hun pracht dan eindelijk door de kinderen zelf tentoongesteld. Dit is een ervaring die ze niet snel zullen vergeten.

Rondvaart en lunch

Terwijl de kinderen zich uitstekend vermaakten, was er ook volop gelegenheid voor de ouders om elkaar te ontmoeten, te genieten van de lunch en te genieten van een rondvaart, terwijl ze allerlei ervaringen met elkaar deelden.

Gezellige barbecue

Tijdens de afsluitende barbecue werden verhalen uitgewisseld en belevenissen gedeeld. De kinderen deelden enthousiast hun ervaringen van de dag, wat aantoonde hoe dit evenement hen niet alleen vermaakte, maar ook in staat stelde om nieuwe vriendschappen te sluiten en te beseffen dat zeldzaamheid niet altijd beperkend hoeft te zijn.

Het jeugdevenement in Giethoorn was een groot succes en toonde aan dat dit soort bijeenkomsten de gelegenheid bieden voor plezier, ontspanning en het delen van ervaringen tussen deelnemers van alle leeftijden die te maken hebben met zeldzame bloedziekten. Het evenement liet ook zien dat “zeldzaam” niet alleen een medische betekenis heeft, maar ook een gemeenschap kan vormen waarin verbondenheid en begrip centraal staan.

Uiteraard was deze dag zeer geslaagd door de inzet van onze trouwe vrijwilligers.

Door wie is deze dag mogelijk gemaakt?

Instellingssubsidies patiëntenorganisatie (PGO)

Deze subsidie is bedoeld om lotgenotencontact tussen patiënten te stimuleren, informatievoorziening en het behartigen van belangen mogelijk te maken.

En niet te vergeten onze trouwe supporters en vrijwilligers