Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Bloedsubstituut voor transfusies

De Bloedtransfusies kunnen het leven van patiënten redden die aan belangrijk bloedverlies hebben geleden, maar de ziekenhuizen hebben niet altijd genoeg of het juiste type op hand. Op zoek naar een oplossing, hebben de onderzoekers een veelbelovend substituut gebruikend de zuurstof-dragende component van het bloed, hemoglobine ontwikkeld. De studie in vitro die, in Acs- dagboek wordt gemeld Biomacromolecules, vond dat de gewijzigde hemoglobine een efficiënte zuurstofcarrier was en ook voor potentieel het beschadigen van vrije basissen reinigde.

De Rode bloedcellen zijn de meest meestal transfused component van bloed, volgens het het Nationale Hart van de V.S., de Long, en Instituut van het Bloed. Deze cellen dragen de eiwithemoglobine, die de essentiële functie van het leveren van zuurstof aan de weefsels van het lichaam uitoefent. De Wetenschappers hebben geprobeerd ontwikkelend chemisch gewijzigde hemoglobine — welke alleen giftig is — als bloed heeft een substituut maar geconstateerd dat het methemoglobin vormt. Deze vorm van de proteïne bindt geen zuurstof en vermindert zo de hoeveelheid zuurstof die het bloed in het lichaam levert. Bovendien produceert de generatie van methemoglobin waterstofperoxyde, die tot celschade leidt. Hong Zhou, Lian Zhao, Yan Wu en de collega’s wilden zien of kon de verpakkende hemoglobine in een goedaardige envelop rond deze problemen krijgen.

De onderzoekers ontwikkelden een éénfasige methode om hemoglobine in polydopamine te verpakken, of PDA, die wijd voor biomedische toepassingen is bestudeerd. Een batterij van laboratoriumtests toonde aan dat de PDA-Met een laag bedekte hemoglobine effectief zuurstof, terwijl het verhinderen van de vorming van methemoglobin en waterstofperoxyde droeg. Bovendien veroorzaakte het minimale celschade, en deed dienst als efficiënt middel tegen oxidatie, reinigend voor potentieel het beschadigen van vrije basissen en reactieve zuurstofspecies.
Bron: http://www.news-medical.net/news/20170419/1648/Dutch.aspx

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]