Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Donorbloed bij Sikkelcelziekte

Sikkelcelpatiënten hebben regelmatig bloedtransfusies nodig. Een deel van hen ontwikkelt een afweerreactie tegen donorbloed. Onderzoekers van Sanquin hebben samen met Franse wetenschappers een genetische marker gevonden die kan voorspellen of er veel of weinig risico is op zo’n afweerreactie. Om de kans op een afweerreactie verder te verkleinen, kunnen behandelaren in de toekomst proberen bij risicopatiënten de bloedgroepen nog preciezer te matchen met donorbloed.

Patiënten met sikkelcelziekte lijden aan bloedarmoede. Zij hebben vaak levenslang bloedtransfusies nodig. Ondanks zorgvuldige matching krijgt een deel van deze patiënten toch een afweerreactie tegen de rode bloedcellen van de donor. Dit maakt het erg lastig om voor die patiënten daarna nog passend bloed te vinden. Daarnaast kan zo’n afweerreacties ook tot ernstige complicaties leiden. Sommige sikkelcelpatiënten lijken extra gevoelig te zijn voor die afweerreactie. Met de gevonden genetische marker zal het in de toekomst mogelijk zijn om die groep eruit te pikken en te proberen voor hen nog beter gematcht bloed te vinden.

Lees meer

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]