Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Exjade® (deferasirox): invoering ‘filmtablet’

De dispergeerbare (oplosbare) tabletten van het medicijnmerk Exjade® worden vervangen door zgn. ‘filmtabletten’, met een film/coating omhulde tabletten. De gebruikers hoeven de nieuwe filmomhulde tabletten niet meer op te lossen maar moeten deze in zijn geheel doorslikken. Of verpulveren op licht voedsel en meteen volledig innemen. Nuchtere inname is ook niet meer vereist.

Belangrijk: als patiënten overstappen van de dispergeerbare tabletten (rond en wit) naar filmomhulde tabletten (ovaal en blauw) dient de dosis te worden herberekend. De filmomhulde tabletten hebben een grotere biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat de hoeveelheid van het geneesmiddel dat na toediening uiteindelijk de bloedbaan bereikt groter is en sneller plaatsvindt dan bij de dispergeerbare tabletten.

Exjade bevat de werkzame stof deferasirox. Exjade wordt onder meer gebruikt om chronische ijzerstapeling (overmaat aan ijzer) te behandelen, die wordt veroorzaakt door veelvuldige bloedtransfusies.

Vanaf 2 januari 2017 zijn de dispergeerbare tabletten in Nederland niet meer leverbaar.

De patiëntenbrochure laat goed het verschil in dosering en toediening zien tussen de twee soorten tabletten.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]