Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Film over beenmergziekte MDS

Myelodysplastisch syndroom (MDS) ontstaat door een fout in de chromosomen van een stamcel. Het beenmerg maakt daardoor op een verkeerde manier bloedcellen aan. De misvormde, niet goed uitgerijpte, kwaadaardige bloedcellen sterven al af in het beenmerg. Daardoor kan het aantal gezonde rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes in het bloed veel te laag worden.

In de nieuwe film, gemaakt door Hematon, vertellen hematoloog Arjan van de Loosdrecht en patiënt Olof Nieuwenburg over de ziekte en de behandeling.

Arjan van de Loosdrecht legt uit hoe de diagnose gesteld wordt en geeft aan wat de vooruitzichten zijn voor mensen met een laag- en een hoog-risico-MDS. En wat voor deze groepen de behandelmogelijkheden zijn. Deze behandelmogelijkheden worden steeds uitgebreider. Hij verwacht dat er in de nabije toekomst nieuwe geneesmiddelen komen die patiënten kunnen genezen, of op z’n minst de kwaliteit van leven sterk verbeteren.

Olof heeft een relatief milde vorm, die met bloedtransfusies behandeld kon worden. Hij eindigt met een advies voor medepatiënten: ‘Probeer je leven door te zetten en alles wat je nog kan, te doen.’

Meer info over MDS

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]