Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Hielprik onderzoek

Jonge ouders gezocht voor vragenlijst over hielprikkaarten

VUmc en het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn benieuwd naar de mening van (toekomstige) ouders van jonge kinderen over het bewaren van hielprikkaarten en de verschillende doeleinden waarvoor het hielprikbloed gebruikt kan worden.

In de eerste dagen na de geboorte krijgen baby’s in Nederland een hielprik aangeboden. Over dit onderwerp is een vragenlijst opgesteld.

Vrijwel alle baby’s doen mee aan de hielprik. De druppels bloed die met de hielprik worden afgenomen, worden opgevangen op een hielprikkaart. Het bloed wordt onderzocht op verschillende ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen moeten zo snel mogelijk vastgesteld worden om tijdig met de behandeling te kunnen beginnen en om zo onomkeerbare gezondheidsschade te voorkomen. De hielprikkaarten worden bewaard om het onderzoek te kunnen controleren. Daarnaast kan het bloed op de kaarten gebruikt worden voor anoniem wetenschappelijk onderzoek.

Bent u een jonge ouder? Vul dan de vragenlijst in en maak kans op een Prénatal bon t.w.v. €25,-

Deelnemen aan de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en antwoorden worden anoniem verwerkt. Meer informatie over de hielprik vindt u op de website van het RIVM.
Bron

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]