Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Make-up tips

De Canadese Natalie die PKD heeft, wil graag haar tips delen over make-up met mensen die ook vaak geel en/of bleek zien. Het geel zien (hierna: geelzucht) wordt veroorzaakt door de snelle afbraak van de hemoglobine uit de rode bloedcellen (RBC’s) waardoor er te veel bilirubine, het geelkleurige afbraakproduct van hemoglobine, vrijkomt in het bloed waardoor de huid van mensen met een lichte huidskleur en het oogwit geel kleurt.

Ook wordt de mate van geelzucht bij sommige mensen bepaald doordat zij het syndroom van Gilbert, een erfelijk bepaalde stoornis in de afbraak van bilirubine, hebben.
Tip. Vraag of u een proefflesje make-up mee naar huis mag nemen, zodat u het een paar dagen uit kunt proberen.
Heeft u ook make-up tips? Laat het ons weten via [email protected]

Primers

Als u de geelzucht van het gezicht wil verbergen,
zijn er primers die dit geel kunnen neutraliseren. Het beste is om primers met blauw, lavendelkleurig pigment te gebruiken. Wees er van bewust dat u de primer ook op de nek moet aanbrengen. Op die manier bestaat er geen groot verschil tussen de kleur van uw gezicht en uw nek. U wilt er immers zo natuurlijk mogelijk uitzien!.

Als u kleur wilt toevoegen aan het gezicht, een gezonde uitstraling, dan kunt u roze primer gebruiken. Deze primer hoeft u niet aan te brengen in de nek.


Natalie heeft paar bedrijven gevonden die primers maken die de kleur corrigeren. Hieronder staan de producten afgebeeld.

Foundation

Het is vaak heel moeilijk om de juiste kleur foundation te vinden. Er bestaan drie verschillende soorten foundation:
1. Koude ondertoon: roze
2. Koude en warme ondertoon: neutraal
3. Warme ondertoon: geel en/of goud
De meeste mensen hebben een neutrale ondertoon. Mensen met geelzucht hebben een warme ondertoon.
Met een paarse primer kunt u de geelzucht verbergen. Daarna brengt u de neutrale foundation aan die u ook in de nek aanbrengt. Als u wilt dat het bij uw huidkleur past, raadt Natalie aan om de warme ondertoon te gebruiken.
De merken Cover Fix, Tarte, Make-up forever, Bareminierals hebben een goede keuze aan kleuren en ondertonen. De foundations van NARS hebben de neiging om meer warm en geel te zijn. Het merk ‘Face atelier’ heeft druppels die u kunt toevoegen aan uw foundation zodat u de ondertoon kunt aanpassen.

Bronzer

Wie heeft er niet eens een mooie bronzer gekocht en kwam er thuis achter dat het gezicht er oranje van werd?
Kies daarom nooit een bronzer die oranje- of koperkleurig is. Kies juist voor een bronzer met een rode ondertoon. Deze zal een egale kleur aan de huid geven zodat het net lijkt alsof u net de zon op uw wangen heeft gevoeld.

Tea to tan van Terry heeft een rode ondertoon.

Clinique face bronzer voor mannen die u kunt gebruiken voor uw gezicht en lichaam

Deze poederhoning bronzer van The Body Shop is te gebruiken voor mensen die een warme bleke tint hebben. Deze bronzer heeft ook een rode ondertoon.

Blush
Blush is ook lastig omdat het er saai of gezond uit kan zien.
Voor Natalie levert een warm color blush niet het beste resultaat op, omdat ze een moeilijke teint heeft met een gele ondertoon. De neutrale blush werkt voor haar het beste. Het merk ‘Make up geek’ heeft een grote collectie aan koude en warme blush.
Vraag of je één- kant van je gezicht met de koude blush mag hebben en een kant met de warmere blush zodat je thuis kunt zien wat er het beste uit ziet onder natuurlijk licht.


Disclaimer: Zowel de Natalie als SZB hebben geen banden met de genoemde make-up-merken.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]