Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Niet alleen ziek – een podcast over de impact van langdurige ziekte op het ouderschap

In Nederland hebben zo’n 8 miljoen mensen een chronische ziekte. Een deel van hen is vader of moeder van opgroeiende kinderen. Maar wonderlijk genoeg hoor je vrijwel nooit over wat de combinatie leven met een chronische ziekte en ouder zijn voor hen betekent.

In de vierdelige podcast Niet alleen ziek van stichting BMP praat journalist Maarten Dallinga met Karen, Christel, Sonja en Marleen over schuldgevoel, aanvaarden, communicatie en de toekomst. Deze moeders vragen meer aandacht voor de impact van langdurige ziekte op het ouderschap.

Kringen van stiltes
Voor ouders geldt dat het moeilijk is om binnen en buiten het gezin het gesprek over de gevolgen van een ziekte zoals reuma of kanker te starten. Zij worstelen met vragen als: wat vertel ik wel en niet aan mijn kinderen en op welke leeftijd doe ik dat? Wanneer belast ik mijn kinderen te veel? Binnen deze gezinnen heerst een zorgzame stilte. Ook buiten het gezin wordt weinig gesproken, omdat het lastig is uit te leggen waar het over gaat en omdat ouders niet altijd met hun ziekte bezig willen zijn. Zij zijn meer dan alleen hun ziekte. Dit zou je meer een vermijdende stilte kunnen noemen.

Doordat ouders weinig praten wordt het vinden van oplossingen voor (opvoed)vragen lastiger. Dit leidt vaak tot gevoelens van schuld en schaamte. Wees belangstellend en stel vragen Stichting BMP is door ouders en patiëntenorganisaties benaderd met de vraag hoe deze kringen van stilte kunnen worden doorbroken en om uit te vinden hoe en aan wie ouders hun verhaal over chronische ziekte, ouderschap en opvoeden willen vertellen. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van het project Ronduit ziek waarin onder andere een Verhalen Karavaan voor ouders is ontwikkeld. Op basis van deze VerhalenKaravaan is de podcast Niet alleen ziek gemaakt. De moeders willen direct betrokkenen uitnodigen om belangstellend vragen te stellen en andere ouders herkenning bieden. Ook vinden zij dat het gesprek over ouderschap onderdeel moet zijn van de behandeling van de ziekte.

Overzicht afleveringen Niet Alleen ziek
Aflevering 1 – Schuldgevoel – 26 januari 2021
Aflevering 2 – Aanvaarden – 2 februari 2021
Aflevering 3 – Communicatie – 9 februari 2021
Aflevering 4 – Toekomst – 16 februari 2021

Niet alleen ziek is gemaakt door journalist Maarten Dallinga (maker van meerdere prijswinnende podcastseries, waaronder Verstrikt) en vanaf 26 januari 2021 te beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]