Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Nieuwe bloedverdunners

Sinds kort zijn er nieuwe bloedverdunners beschikbaar: NOAC’s, Nieuwe Orale Anti Coagulantia.
“Door nieuwe middelen tegen trombose hoeven mensen niet meer hun bloedwaardes te laten controleren. Bovendien zijn deze nieuwe medicijnen, de NOAC’s, veilig.” Dat stelde Rob Fijnheer, internist-hematoloog in Meander Medisch Centrum tijdens de informatiedag over trombose op 25 maart 2017.

Landelijk zijn er 350.000 mensen met trombose. Fijnheer verwacht dat 60 tot 70 procent van de patiënten op den duur de nieuwe middelen kan gebruiken.
Fijnheer ziet de voordelen ervan, maar zet er ook een kanttekening bij. “Ze zijn niet voor elke patiënt geschikt, zoals in geval van zwangerschap, leverfalen of kanker. Voor de trombose bij zeldzame bloedziekten waarbij bloedverdunners worden voorgeschreven zijn nog onvoldoende onderzoeksgegevens bekend over deze NOAC’s. Terughoudendheid is dan ook op zijn plaats en alleen in uitzonderingen zal een NOAC worden voorgeschreven. Bespreek dit met je eigen hematoloog. Er kan als bijwerking misselijkheid optreden. Ook vraagt het om therapietrouw. Er zijn geen controles meer, dus de patiënt moet het helemaal zelf doen – dagelijks trouw de tabletten slikken.”

Een kleine rekensom leert dat 20 op de 1000 mensen last heeft van trombose. Dit is een ziekte die de natuurlijke bloedstolling verstoort. Het bloed wordt als het ware te dik, waardoor er bloedpropjes kunnen ontstaan. Deze propjes kunnen losschieten en in het lichaam grote schade aanrichten, zoals longembolie, een beroerte of verstoppingen in de benen. Om dit te voorkomen, slikt de patiënt bloedverdunners – vaak jarenlang. Daar horen regelmatige controles bij, om te bepalen of de dosering van de medicatie nog klopt.

De NOAC’s zijn bewezen veilig: er komen minder vaak complicaties voor, dus minder herseninfarcten en minder hersenbloedingen. Ook is een vaste dosering mogelijk. “Dat heeft als bijkomend voordeel dat de pillen kunnen worden verstrekt in een baxterrol. Vooral voor oudere mensen is zo’n medicijnrol heel prettig, ze hoeven dan niet meer bang te zijn hun pillen te vergeten.

Bron: Meander Medisch Centrum

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]