Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Roken veroorzaakt afsterven rode bloedcellen

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid en het risico op het krijgen van tal van ernstige ziekten verhoogt is al lang bekend. De resultaten van een recent gepubliceerd onderzoek laten nu ook zien dat het roken van sigaretten ook schadelijk is voor rode bloedcellen.

Rode bloedcellen zijn essentieel voor het transport van zuurstof door het lichaam. Het onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan de chemicaliën in sigarettenrook een proces in gang zet dat leidt tot vroegtijdige afbraak van rode bloedcellen.

Dit afbraakproces, ook wel hemolyse genoemd, resulteert in een afname van het aantal gezonde rode bloedcellen in de bloedbaan. Als gevolg hiervan kunnen mensen die roken een verhoogd risico lopen op bloedarmoede, een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft om zuurstof efficiënt te transporteren. Bloedarmoede kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en kortademigheid, en in ernstige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn. Bovendien kan het verminderde aantal rode bloedcellen als gevolg van roken ook leiden tot problemen met de bloedsomloop.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]