Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stamceldonors gezocht

Wie wil er levens redden?

Jongeren die in 2016 achttien jaar zijn geworden, krijgen deze week een brief thuis met de vraag: word jij donor, ja of nee? Dit jaar is het voor het eerst dat ook de optie tot stamceldonatie wordt genoemd in die brief. Maar wat is stamceldonatie eigenlijk en waarom zou je je aanmelden als donor?

Waarom is het dit jaar voor het eerst in een oproep aan nieuwe 18-jarigen?

Stamceldonatie is iets anders dan orgaandonatie. Stamcellen doneren kan alleen tot je vijftigste en bovendien gebeurt donatie als de donor nog leeft, in tegenstelling tot veel orgaandonaties. Uit onderzoek blijkt dat stamcellen van jonge donors beter aanslaan bij patiënten.


Waarom is stamceldonatie zo belangrijk?

Een stamceltransplantatie wordt bij steeds meer ziekten van het bloed en het beenmerg ingezet. Jaarlijks worden wereldwijd tienduizenden patiënten op deze manier behandeld. Het is lastig om geschikte donors te vinden: maar 30 procent van de patiënten vindt een geschikte donor binnen de eigen familie, de rest moet van daarbuiten hulp krijgen. Nog geen 5 procent daarvan komt uit Nederland. De kans dat een willekeurige patiënt matcht met een willekeurige donor is 1 op 50.000. Bij een op de vijf patiënten wordt geen passende match gevonden.

Lees meer >>

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]