Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Vrouwen en stollingsstoornissen

Hevige menstruaties, bloedneuzen of snel blauwe plekken? Artsen denken bij deze klachten vaak niet in de richting van stoornissen in de bloedstolling.
De diagnose wordt vaak laat of helemaal niet gesteld en dat heeft een grote impact op het dagelijks leven van deze vrouwen.

De meest voorkomende symptomen van stollingsstoornissen zijn: Hevige menstruaties, bloedneuzen, blauwe plekken en hevig bloedverlies na een operatie, tandheelkundige ingreep of bevalling. Het aantal vrouwen met een stollingsstoornis is niet precies bekend. Naar schatting zijn er in Nederland 2.000 draagsters van Hemofilie, 10.000 vrouwen met de ziekte van Von Willebrand en 800 vrouwen met bloedplaatjesaandoeningen.

Dit is waarschijnlijk slechts een klein gedeelte van de vrouwen met bloedingssymptomen die daadwerkelijk een diagnose hebben gekregen. Velen leven met een dergelijke aandoening zonder dit te weten. Stollingsstoornissen zijn vaak goed te behandelen.

De Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP) heeft daarom in samenwerking met de Vereniging voor zeldzame en genetische aandoeningen (VSOP) een brochure geschreven over vrouwen en stollingsstoornissen.
Deze brochure heeft als doel om meer meisjes en vrouwen te bereiken die met deze klachten rondlopen zodat zij sneller gediagnosticeerd kunnen worden en de juiste behandeling krijgen. Daarnaast kan deze brochure ook professionals in de gezondheidszorg helpen om deze vrouwen sneller te herkennen en te behandelen.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]