• Stichting
    Zeldzame Bloedziekten


Onderzoek bloeddonatie Afrikaanse achtergrond

Wist je dat mensen met Afrikaanse ‘roots’ andere bloedgroepen hebben dan witte Nederlanders?

Daarom zijn patiënten met een Afrikaanse achtergrond en bloedziekten als sikkelcelziekte vaak niet geholpen met gedoneerd bloed van West-Europese donors, omdat de bloedgroepen niet goed matchen. Er zijn momenteel weinig donors met deze benodigde bloedgroepen. Daarom doet Lisa Klinkenberg in samenwerking met Sanquin en het Amsterdam UMC haar promotieonderzoek naar de motivaties en barrières van mensen met een Afrikaanse achtergrond om bloed te doneren.

Ben jij (of minstens één van je ouders) van Sub-Sahara Afrikaanse, Afro-Surinaamse of Afro-Caribische afkomst? En ben je tussen de 18-65 jaar en naar eigen weten niet volledig uitgesloten om bloed te doneren? Dan kan je meedoen aan een online vragenlijst-onderzoek. De vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten, kan op ieder moment worden ingevuld en als dank voor deelname ontvang je een digitale Bol.com bon.
Voor meer informatie kan je een e-mail sturen.Aansluiten bij
Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@bloedziekten.nl