Tijdens deze bijeenkomst hebben studenten Sarah en Angeliek van de Hanzehogeschool Groningen de resultaten van hun literatuurstudie, naar de effecten van lotgenotencontact, gepresenteerd. Dit met verrassende uitkomsten, zoals positieve effecten op zowel de fysieke- als psychische gesteldheid van mensen die wel hebben gekozen voor de mogelijkheden rond lotgenotencontact. Dit is niet alleen onderzocht in enquêteonderzoek, maar ook in trials (het effect met- en zonder lotgenotencontact zijn met elkaar vergeleken).
Wat is lotgenotencontact?
Angeliek en Sarah definiëren lotgenotencontact als: een (georganiseerde) vorm van zelfhulp op vrijwillige basis zonder de aanwezigheid van een professionele hulpverlener. Het biedt emotionele steun en de mogelijkheid tot het delen van kennis. Hierbij gaat het om herkenning en erkenning, dus geen therapie of herstel.
Trends
In de jaren 80/90 ontstond er een toenemende behoefte aan lotgenotencontact. Dit contact draaide om informatievoorziening en groepsbijeenkomsten. In de jaren 90/2000 was er meer sprake van individualisering en vond het lotgenotencontact veelal telefonisch plaats. Sinds 2000 is er, door de komst van internet en social media, meer contact op afstand bijgekomen.
Focus
Er is een verandering van focus in het type lotgenotencontact. Er is behoefte aan: informatievoorziening over medicatie en het thema: hoe leef ik met mijn aandoening (werk, sociale leven, sport). De medische ontwikkelingen gaan nu zo snel dat er veel meer groepen zijn met chronische aandoeningen dan mensen met een acute ziekte. Mensen met een chronische aandoening willen/moeten weer terug naar de samenleving of willen er onderdeel van uit blijven maken. Vraagstukken rondom ‘leven met...’ worden daardoor groter. Vragen gaan bijvoorbeeld over: het werk en hoe vertel je aan je baas dat je ziek bent, intimiteit, vermoeidheid, etc.
Resultaten onderzoek
De effecten van lotgenotencontact kan worden onderverdeeld in 6 categorieën
Conclusie
Uit het onderzoek komt naar voren dat lotgenotencontact een positief effect heeft op mensen. Dit geldt voor zowel persoonlijk contact op bijeenkomsten, als via telecommunicatie of digitale informatie. Bij mensen die regelmatig deelnemen aan lotgenotencontact, in welke vorm dan ook, verhoogt dit het positieve effect.
Het volledige onderzoeksrapport
Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@bloedziekten.nl