Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Nooit meer pilletje vergeten

Of je nu oud bent of jong, stipt of wat minder precies, medicijnen altijd op tijd innemen, valt niet mee. Een slim pillenpotje kan daarbij helpen en behoedt meteen voor het innemen van een dubbele dosis.

Slechts weinig mensen slagen erin om hun medicijnen netjes in te nemen op het tijdstip dat de arts voorschrijft, zeker als hij meer soorten voorschrijft. Dat geldt voor ouderen die te kampen hebben met vergeetachtigheid, maar net zo goed voor drukbezette zakenlui. Een pilletje vergeten is niet iets om laconiek over te doen. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Vakkendoosje

Niet voor niets hebben ouderen vaak een vakjesdoosje waarin een zorgverlener of familielid de tabletten keurig voor de hele week ordent. Dat helpt, maar niet als de doos uit het zicht is. Ook een herinnering via de smartphone is op zich een goed hulpmiddel, maar te vaak denkt de persoon die een seintje krijgt: „O ja, zo meteen.”

Jeff LeBrun, bedenker van de Pillsy, weet dat uit eigen ervaring. In het hooikoortsseizoen is het voor hem belangrijk zijn medicijnen stipt in te nemen, maar ondanks een herinnering via zijn smartphone komt hij er meerdere keren per week op weg naar zijn werk achter dat hij het vergeten is. Met alle ongemakken van dien.

Vergeetachtigheid

Gefrustreerd door zijn vergeetachtigheid besluit hij een pillendoosje te ontwerpen dat zelf bijhoudt of er al een tabletje is uitgehaald en de gebruiker eraan herinnert als dat niet het geval is. Het resultaat is de Pillsy, een medicijnpotje dat via de elektronica in de dop draadloos contact houdt met de smartphone van de gebruiker.

Instellen van het pillendoosje gaat via de smartphone. Dat kan de telefoon van de gebruiker zelf zijn, maar net zo goed van een familielid dat een oogje in het zeil houdt. Weet de Pillsy eenmaal de tijdstippen dat er een tablet uitgehaald moet worden, dan is de smartphone in principe niet meer nodig. Op het moment dat het medicijn moet worden ingenomen, geeft het deksel met licht en geluid een signaal af. Ook op de smartphone verschijnt het bericht dat het tijd is voor de volgende dosis.

Waarschuwingssignaal

Wanneer de patiënt de Pillsy openmaakt op tijden dat er geen tablet moet worden ingenomen, klinkt er een waarschuwingssignaal en gaat er tevens een alarm naar de smartphone. Op die manier wordt het risico dat de patiënt een dubbele dosis binnenkrijgt een stuk kleiner.

Helemaal waterdicht is deze methode overigens niet. Zelfs niet als een mantelzorger via de smartphone een oogje in het zeil houdt. Zeker bij ouderen die niet alleen vergeetachtig, maar ook verward zijn, is het maar de vraag of de Pillsy hen voor dubbele doses kan behoeden.

Pillsy is ook geschikt voor mensen die verschillende tabletten moeten slikken. Elk pillendoosje dat ze gebruiken maakt individueel contact met de smartphone en is voor de patiënt herkenbaar aan de gekleurde band op de dop.

Bron

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]