Dossiers

Dossiers

Digitale zorg

U vindt in het dossier Digitale zorg tal van artikelen die u op de hoogte houden van de mogelijkheden op digitaal zorggebied, wat er speelt op beleidsniveau en wat er gebeurt in de praktijk. Digitale zorg is eigenlijk een verzamelnaam, ook wel eHealth genoemd. Het omvat alle digitale diensten en producten die u informeren over of ondersteunen bij uw gezondheid, leefstijl en aandoeningen.

Steeds meer dokters en ziekenhuizen bieden digitale zorg aan. Enkele voorbeelden: praten met uw dokter via facetime, webcam of beveiligde e-mail, een ‘meet-app’ op uw smartphone, tablet of computer zodat de arts op afstand kan zien hoe het met u gaat en online een herhaalrecept aanvragen. Het is maar een greep uit de talloze mogelijkheden die digitale zorg biedt. En die mogelijkheden nemen in de toekomst alleen maar meer toe

Waarom digitale zorg?

Enkele voordelen waarop Patiëntenfederatie Nederland attendeert:

  • Gemak: u hoeft minder vaak voor een controle-bezoek naar de dokter te reizen als u via de computer kunt overleggen.
  • Veiligheid: de dokter of verpleegkundige kan op afstand constant volgen hoe het met u gaat, bijvoorbeeld bij hartfalen of bij trombose.
  • Inzicht in uw gezondheid: via een app of programma kunt u zelf informatie bijhouden over uw ziekte (over bloeddruk, bloedsuiker, pijn, vermoeidheid, activiteiten). U krijgt inzicht wanneer klachten toenemen of juist verminderen.
  • Gezond kiezen: als u meer inzicht in uw ziekte of gezondheid heeft, dan kunt u ‘gezonde’ keuzes maken. Bijvoorbeeld in uw dagprogramma of uw eten.
    Ontdek hoe anderen omgaan met digitale zorg

Bron: DigitaleZorgGids, een product van Patiëntenfederatie Nederland.

Voorbeelden in de praktijk

Meer lezen

In het menu (op de website links) vindt u in het dossier Digitale zorg meer artikelen.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]