Stichting
Zeldzame Bloedziekten

Stichting Zeldzame Bloedziekten

Vergoedingen uit basispakket

Vitamines, medicijnen en mineralen uit het basispakket

VWS Minister Bruins (Medische Zorg) neemt het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over om de vergoeding van een aantal vitaminen (waaronder foliumzuur), mineralen (zoals kalktabletten), medicijnen (met name zware paracetamol) uit het basispakket te halen.

Veel patiënten met een zeldzame bloedziekte en patiënten met een andere zeldzame ziekte zijn bijzonder ongerust. Deze middelen zijn namelijk essentieel voor de behandeling van hun ziekten. De reden om deze middelen uit het basispakket te halen is een eerder besluit dat het totale budget van het basispakket niet mag groeien: als er iets nieuws in komt, moet iets anders eruit.

De minister wil op advies van ZIN de inzet van leefstijlcoaches aan het pakket toevoegen en daarvoor moet de vergoeding van vitamines enz. uit het pakket. Alsof mensen deze zaken alleen maar nodig hebben vanwege een ongezonde levensstijl!

De minister en de coalitiepartners negeren daarmee dat deze middelen voor veel chronisch zieken een noodzaak zijn.

Woensdag 27 juni 2018 was er een Algemeen overleg tussen de vaste Tweede Kamercommissie VWS en de minister over deze maatregel. Je kunt het verslag hier lezen.

De Stichting Zeldzame Bloedziekten, de Stichting Oscar Nederland en de Van Creveldkliniek hebben daarom een gezamenlijke brief naar de leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gestuurd, net als ReumaNederland (voorheen Reumafonds) en andere organisaties, waarin zij de minister vragen dit advies niet over te nemen. Helaas heeft dit niets uitgehaald. De minister zegt dat hij erg aan het advies van een onafhankelijk instituut als ZIN hecht. Blijkbaar zijn wij niet onafhankelijk.

We laten het er niet bij zitten en zullen een brief naar de Europese Commissie en het Europese parlement sturen.

Update

Pakketwijziging vitaminen, mineralen, paracetamol per 1 januari 2019
In deze link zie je een lijst staan de middelen die per 1 januari 2019 uit de basisverzekering in 2019 wordt verwijderd.
Het enige goede nieuws is dat Foliumzuur toch vergoed blijft vanuit basisverzekering in 2019 maar zwaardere pijnstilling en calcium moeten mensen uit eigen zak betalen.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]