Hypereosinofiel syndroom

Hypereosinofiel syndroom

Wat is HES?

Het Hypereosinofiel Syndroom (HES) valt onder de eosinofiele bloedziekten. Een groep zeldzame chronische aandoeningen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben: een ongecontroleerde toename van eosinofiele leukocyten in bloed, beenmerg en vaak ook in andere weefsel die tot orgaanschade leidt. Eosinofielen zijn een bepaald type witte bloedcellen.

Eosinofielen worden aangemaakt in het beenmerg. Na rijping verlaten de eosinofielen het beenmerg richting het bloed. Daar circuleren ze korte tijd om vervolgens naar de weefsels van vooral de darmen en de luchtwegen toe te gaan. Eosinofielen maken veel stoffen aan die een rol spelen bij de afweer tegen bepaalde infecties, vooral infecties met parasieten en wormen.

Bij goedaardige toename gaat het om een toename van volstrekt normale, gezonde eosinofielen die hun werk doen. Zij reageren bijvoorbeeld op een infectie of een allergie. In alle gevallen zal door het uitschakelen van de ‘trigger’ het aantal eosinofielen normaliseren.

Ongecontroleerde toename: HES
We spreken van het Hypereosinofiel Syndroom (HES) als er sprake is van een ongecontroleerde toename van afwijkende eosinofielen. Ergens in hun ontwikkeling is er een controlefout ontstaan, waardoor er meer eosinofielen worden aangemaakt dan nodig zijn. De eosinofielen bevatten korrels met giftige proteïnen die voor de weefselschade zorgen. Eosinofielen geven ook bepaalde stoffen vrij die voor extra productie zorgen en de cyclus van weefselschade stimuleren.

Wanneer er sprake is van een toename van eosinofielen is het essentieel te onderzoeken of dit een goedaardige eosinofilie is als reactie op iets anders, of dat er sprake is van een ongecontroleerde toename. Daarnaast moet worden onderzocht in hoeverre de eosinofilie ook schade heeft veroorzaakt.

Lees meer:

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]