Auto-immuun hemolytische anemie

Auto-immuun hemolytische anemie

Ontwikkelingen

Nieuwe studie voor primaire koude agglutinatieziekte (CAD)

Zeer binnenkort, in juni 2024, start de HOVON 169 CaZa-studie, een fase 2- onderzoek naar zanubrutinib-behandeling bij koude agglutinatieziekte.
Deelnemende centra en hoofdonderzoekers zijn in het UMC Amsterdam (Dr. Josephine Vos), Erasmus MC Rotterdam (Dr. Peter te Boekhorst), UMC Groningen (Dr. Hilde Kooistra), UZ Leuven (Dr. Daan Dierickx), AZ Delta Roeselaere (Dr. Dries Deeren)

Zanubrutinib is een zogenoemde Bruton’s tyrosinekinase (BTK)-remmer. BTK-remmers worden gebruikt in de behandeling van verschillende soorten lymfeklierkanker. Zanubrutinib is een orale B-celkloongerichte therapie en is eerder effectief en veilig gebleken bij patiënten met Waldenström macroglobulinemie. Dit is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker en heeft sterke overeenkomsten met koude agglutinatieziekte. De hypothese is dat zanubrutinib ook goed werkzaam is tegen hemolytische anemie en koude-geïnduceerde huidklachten bij patiënten met koude agglutinatieziekte.

HOVON 169 is een internationaal onderzoek waaraan 25 patiënten deelnemen, die gedurende minimaal 6 maanden continu orale zanubrutinib-behandeling krijgen. Alle deelnemers worden tot 3 jaar na registratie gevolgd.
Verwacht wordt dat zanubrutinib een doeltreffend en veilig middel is, dat het goed verdragen wordt en dat het voor de patiënten met koude antistoffen een betere kwaliteit van leven zal geven door vermindering van zowel bloedarmoede als koude-geïnduceerde klachten.

AIHA-patiënten met koude antistoffen die mogelijk kandidaat voor deze studie zijn en meer informatie willen, kunnen door hun behandelend arts doorverwezen worden naar een van de deelnemende centra/hoofdonderzoekers.

 

Twee studies voor volwassen AIHA patiënten

In het Amsterdam UMC zijn weer twee studies gaande voor volwassen AIHA patiënten.
Er is een studie voor patiënten met koude antistoffen (Sobi studie) en een studie voor patiënten met warme antistoffen (Momenta studie).

De Momenta studie is nog open in het Amsterdam UMC en het HagaZiekenhuis. De Sobi studie is gesloten voor deelname.

Voor meer informatie over deelname aan de studies in het Amsterdam UMC kunt u contact opnemen met Trialbureau Hematologie AMC via [email protected] o.v.v. naam van de studie/ t.a.v. dr J.M.I. Vos

Momenta studie
Sobi studie

PDY16370 en LTS1663 studies

In het Amsterdam UMC, locatie AMC zijn deze studie gesloten voor deelname.

Het doel van deze internationale studies is te onderzoeken of het medicijn BIVV020 effectief is bij koude AIHA/koude agglutinine ziekte. Het middel is de opvolger van sutimlimab, een medicijn dat in de Cardinal en Cadenza studie heel effectief bleek bij koude AIHA. De hoop is dat deze opvolger krachtiger werkt, dus dat er een lagere dosis nodig is en dat het ook langer doorwerkt.

Cadenza en Cardinal studie

In het Amsterdam UMC en LUMC wordt een studie uitgevoerd voor patiënten met specifieke vormen van AIHA [complement gemedieerd].
Het doel is om het effect van een transfusie te verbeteren m.b.v. een complement remmer. Inmiddels is deze studie gesloten.
Lees meer

Forward studie

In het Amsterdam UMC, locatie AMC is de Forward studie van start gegaan.
Het doel van deze internationale studie is te onderzoeken of het medicijn Fostamatinib
(orale SYK-remmer) effectief is bij warme AIHA. Lees meer

Op 31 januari 2018 verleende de FDA de weesgeneesmiddelaanduiding aan fostamatinib voor de behandeling van patiënten met AIHA. Lees meer

Fase 2 klinische studie van APL-2

APL-2 is ontworpen om de complementcascade centraal bij C3 te remmen en kan mogelijk een breed scala aan complementgemedieerde ziekten effectiever te behandelen.
De Face 2 studie wordt gedaan om de veiligheid, verdraagbaarheid, voorlopige werkzaamheid van meerdere doses APL-2 te beoordelen bij patiënten met auto-immune hemolytische anemie (AIHA). De eerste trials met APL2, voor de aandoeningen AIHA en PNH, zijn niet in Nederland open maar worden in de Verenigde Staten uitgevoerd.
Lees meer

Eerste resultaten van de Decade studie

Lees hier meer over de verschillende fases van een studi

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]