Kindertrombose

Wereld Trombose Dag 2023

De DBA Contactgroep biedt mensen met DBA, familieleden en zorgverleners betrouwbare informatie over DBA en beoogt zo goed mogelijk hun belangen te behartigen.  De DBA Contactgroep is aangesloten bij het Platform Stichting Zeldzame Bloedziekten.

Kindertrombose

Wereld Trombose Dag 2023

De Wereld Trombose Dag 2023

Thema ‘Trombose door de jaren heen’.
De Wereld Trombose Dag 2023 die werd georganiseerd door de Trombosestichting en het Erasmus MC was dit jaar gefocust op jong én oud, met het thema ‘Trombose door de jaren heen’. Het ochtendprogramma bestond uit een informatiemarkt in de centrale hal van het Erasmus MC. Hier stonden kraampjes van Olmed, specialist in steunkousen, en de Trombosestichting. Daarnaast werden er verschillende presentaties gehouden door PhD studenten van het LUMC en het Erasmus MC, die momenteel onderzoek doen naar onderwerpen rondom trombose.

Middagprogramma
Vervolgens werd er een heerlijke lunch verzorgd voor alle bezoekers. Om 13.00 uur begon het middagprogramma met presentaties in de bioscoop van het Sophia Kinderziekenhuis. Iedereen werd hartelijk verwelkomd door Tom Bos, directeur van Trombosestichting Nederland, en Heleen van Ommen, kinderhematoloog van het Erasmus MC.

Heleen van Ommen en Irene Klaassen, kinderhematoloog in het Amsterdam UMC, vertelden over trombose bij jonge kinderen. Zo werd er verteld over trombose bij de echt jonge kinderen, zoals de pasgeborenen en peuters, en over trombose bij tieners.

Daarna werd er een presentatie gegeven door Anke Jongmans, research verpleegkundige in het Erasmus MC, en Charlotte van der Hoeven, die trombose heeft gehad op tienerleeftijd. Zij vertelden over de ervaringen die jonge mensen hebben met trombose. Hierbij werd een interview getoond, dat u hier terug kunt bekijken

In het een interview vertelt Charlotte samen met Vayanne Boateng haar verhaal. Daarna werd de community Tiener Trombose benoemd, een Instagram platform waarop jongeren met trombose informatie (medisch of over evenementen) kunnen vinden en verhalen kwijt kunnen of kunnen lezen van anderen. Ook werd er verteld over de Trombosailing van augustus 2023.

Hierna gaf PhD student Eva Kempers een presentatie over de bijwerkingen van antistolling bij jonge vrouwen en haar hieraan gerelateerde onderzoek dat ze uitvoert. Door PhD student Araci Rondon werd een presentatie verzorgd over trombose bij ouderen. De middag werd afgesloten door Heleen van Ommen en Tom Bos. Het was een erg informatieve dag waar veel leuke gesprekken uit ontstonden! Aan iedereen die erbij was; hartelijk dank voor uw komst en enthousiasme!

De slides van de presentaties kunt u hier terugkijken:

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]