Kindertrombose

Symptomen

De DBA Contactgroep biedt mensen met DBA, familieleden en zorgverleners betrouwbare informatie over DBA en beoogt zo goed mogelijk hun belangen te behartigen.  De DBA Contactgroep is aangesloten bij het Platform Stichting Zeldzame Bloedziekten.

Kindertrombose

Symptomen

Niet alle baby’s en kinderen hebben klachten van veneuze trombose. Soms vinden we toevallig een trombose. Bijvoorbeeld als we onderzoek doen naar de werking van het hart. Sommige kinderen hebben juist heel veel klachten. De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar het bloedstolsel zich bevindt.

Arm of been
Bij een bloedstolsel in een ader van een arm of been kan deze dik en pijnlijk zijn, of zwaar en moe aanvoelen. Pijn in de rug kan soms het eerste teken zijn van een bloedstolsel in het bovenbeen. Ook kan de arm of het been warm aanvoelen en rood-paars van kleur zijn. Soms lijken de klachten op spierpijn.
Longen
Bloedstolsels kunnen 1 of meer vaten in de longen afsluiten. Dat heet een longembolie. Hierbij krijgt een deel van de longen geen bloed en dus geen zuurstof. Klachten kunnen zijn: benauwdheid of snelle ademhaling, pijn bij het ademhalen, hoesten (soms met bloed), hartkloppingen, en licht in het hoofd of flauw vallen.
Hoofd
Bij sinustrombose zit er een bloedstolsel in de afvoerende bloedvaten van het hoofd. Sinustrombose is een zeldzame vorm van veneuze trombose. De belangrijkste klacht van sinustrombose is hevige hoofdpijn. Je kan ook last hebben van epileptische aanvallen, dubbelzien, moeite met praten, en moeite met bewegen van je armen en/of benen. Soms kan je buiten bewustzijn raken.
Buik
Heel zelden kan een bloedstolsel ontstaan in 1 van de bloedvaten van de buik. Dit heet buikvene trombose. De belangrijkste klachten zijn buikpijn, misselijkheid, overgeven en diarree.

Veel klachten van veneuze trombose komen ook voor bij andere ziektes. Hierdoor duurt het soms lang voordat de trombose wordt ontdekt.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]