Pyruvaatkinase­deficiëntie

Pyruvaatkinase­deficiëntie

Voeding en vitamines

Omdat het beenmerg extra hard moet werken om bloed aan te maken is het verstandig ervoor te zorgen dat er door middel van gezonde voeding voldoende vitamines ingenomen worden. De behandelend arts zal d.m.v. bloedonderzoek regelmatig controleren of er tekorten aan vitamines zijn.

Vitamine D/Calcium

Patiënten met PKD hebben verhoogde kans op botontkalking. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig te controleren op de botsterkte. Om botontkalking tegen te gaan wordt er regelmatig extra vitamine D en calcium voorgeschreven. Het is verstandig om in ieder geval eenmalig de ernst van botontkalking te laten controleren met een DEXA-scan.

Foliumzuur

Het effect van extra foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is niet geheel bewezen, maar veel artsen schrijven het voor bij PKD-patiënten. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een te kort aan foliumzuur verergert de bloedarmoede.

Aansluiten bij Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar [email protected]