• Pyruvaatkinasedeficiëntie

    De PKD Contactgroep biedt mensen met PKD, hun naasten en zorgverleners betrouwbare informatie over PKD en beoogt zo goed mogelijk hun belangen te behartigen. De PKD Contactgroep is aangesloten bij het Platform Zeldzame Bloedziekten.

    Meer over de PKD Contactgroep

Pyruvaatkinasedeficiëntie

Pyruvaatkinasedeficiëntie (PKD) van de rode bloedcel is een erfelijke en ernstige vorm van chronische bloedarmoede. PKD is een van de zogenaamde ‘hemolytische anemieën’. Dat zijn ziektes die bloedarmoede (anemie) veroorzaken door de te snelle afbraak (lyse) van bloed (hemo). Bij PKD is de slechte werking van het enzym pyruvaatkinase (PK) de oorzaak van die bloedafbraak. Deficiëntie is een ander woord voor tekort. Bij PKD-patiënten heeft PK een ‘tekort aan werking’.

PKD is een zeldzame erfelijke ziekte. In Nederland zijn momenteel 60 mensen bekend bij wie PKD gediagnosticeerd is. De aandoening komt wereldwijd bij alle bevolkingsgroepen voor.

Verantwoording
De medisch adviseurs van de PKD Contactgroep dr. E.J. (Ward) van Beers en dr. R. (Richard) van Wijk hebben bijgedragen aan de samenstelling van de informatie over PKD en de medische inhoud gecontroleerd.

Aan deze website wordt nog gewerkt!


Landelijke contactdag voor volwassen en kinderen met zeldzame erfelijke rode bloedcelaandoeningen

Op zaterdag 15 september 2018 organiseert de Van Creveldkliniek in samenwerking met Stichting Zeldzame Bloedziekten een landelijke contactdag voor volwassen en kinderen met zeldzame erfelijke rode bloedcelaandoeningen. De dag wordt gehouden in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Lees meer >>


Lees meer over PKD

Nieuws

<h2>Nieuws</h2>
eu-wetgeving-teaser.jpg
SZB en andere organisaties hebben een brief aan de Europese commissaris voor gezondheid gestuurd
Ga naar het nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

<h2>Nieuwsbrief</h2>

Door uw gegevens in te vullen ontvangt u onze periodieke nieuwsbrief vol met de nieuwste bijeenkomsten en weetjes.

Steun ons!

Op úw manier!

Help ons om de goede dingen te doen voor mensen met bloedziekten.

Steun ons!

Aansluiten bij
Stichting Zeldzame Bloedziekten?

Patiëntengroepen kunnen voor facilitaire ondersteuning terecht bij onze stichting!
Voor een eigen domein binnen de website, een digitaal kantoor, een e-nieuwsbrief en een gemeenschappelijke toolkit met handige formats, en meer.
Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@bloedziekten.nl